Homeinen Amorfish n. 800–1000 g pala tuoretta kirjolohta. pala Aurajuustoa karkeaa merisuolaa 1/2 sitruuna tilliä Rucola-salaatti: 1 ruukku rucolaa puolikas ruukku pehmeää salaattia 10 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja 1–2 vihreää omenaa 2 dl keitettyä putkipastaa Salaattikastike: 2-3 rkl mango chutneytä tilkka balsamiviinietikkaa loraus oliiviöljyä ripaus mustapippuria ja suolaa |
2. Tee fileeseen terävällä veitsellä viiltoja (n. 8kpl) 45 asteen kulmassa sivusuunnassa, jotta niihin muodostuu "taskuja"
3. Hiero loheen karkeaa merisuolaa hyppysellinen tai pari.
4. Täytä taskut reiluilla Aurajuusto-viipaleilla. 800–1000 gramman kalaan menee noin 3/4 perusklöntistä.
5. Koristele taskut tillillä ja purista päälle puolikkaan sitruunan mehu.
6. Työnnä koko komeus uuniin n. 180 asteeseen reiluksi puoleksi tunniksi.
Rucola-salaatti
1 ruukku rucolaa
puolikas ruukku pehmeää salaattia
10 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
1–2 vihreää omenaa
2 dl keitettyä putkipastaa
Salaattikastike:
2-3 rkl mango chutneytä
tilkka balsamiviinietikkaa
loraus oliiviöljyä
ripaus mustapippuria ja suolaa
1. Pese ja kuivaa salaatit.
2. Revi salaatit tarjoiluastiaan, lisää joukkoon viipaloidut aurinkokuivatut tomaatit, omenakuutiot ja pasta.
3. Sekoita kastike mango chutneystä, balsamiviinietikasta sekä oliiviöljystä.
4. Lisää mausteeksi suolaa ja pippuria. Kaada kastike salaatin joukkoon ja tarjoile.
Ruokajuomaksi suosittelen valkkaria, jonka imemisen voi aloitella jo ruokaa laittaessa.
Esan oma luonnehdinta:
”Kalastus on elämäntapatyö niin kuin musiikin ruuvaaminenkin, siksi tunnen kalastajia kohtaan suurta arvostusta. Pyrin aina kun jaksan, ja kun kalaruokaa on tekeillä, hommaamaan raaka-aineet suoraan torilta tai hallista. Aurajuusto tuo loistavan sävyn loheen ja rucola-salaatti on sille mainio lisä. Jos ei ole aivan tajuton nälkä, niin makaronit voi jättää salaatista pois. Ruoka valmistuu loppupeleissä suht nopeasti, ja kalan ollessa uunissa on hyvää aikaa duunata salaatti.”
Megan tuomio:
”Kalaruuan valmistaminen valmiista fileestä on maailman helpoimpia hommia, mistä toki saa hieman maksaa kaupan kalatiskillä asioitaessa. Jälleen kerran Aurajuusto osoittaa mahtinsa ruuanlaitossa ja antaa sitruunaiselle kalalle miellyttävän aromin, johon kermaa on turha edes lähteä sotkemaan. Toki kalaa saa raavas uros mättää lihaa enemmän tullakseen kylläiseksi, mutta esimerkiksi vanhaa kunnon klassikkoa, perunamuusia lisäkkeeksi valmistamalla lohta ei tarvitse kokonaan itse popsia. Ja kyllähän vihreä salaattikin menee, on siinä rucolaa tai ei, kun kerran makaronia saa laittaa sekaan tukevoittamaan.”
RUOKAA LAITTAESSA SOI
Anssi Tikanmäki – Maisemakuvia Suomesta (1981)
”Mahtavan jylhä, ruuanlaittoon erittäin hyvin sopiva levy, jota kuunnellessa tekee mieli lähteä kalaan. Ruuan jälkeen uusi Mastodon, Blood Mountain, on ehdoton!"
Julkaistu Inferno #41/2006
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti