1.5.2007

Kippari Petosalmen lihaisat veneet savujuustolla

Koillismaa, tuo tunnettu veneilijöiden ja heavy-ihmisten kehto, on synnyttänyt Jarkko Petosalmen. Rakkaus synnyinseutuunsa on ajanut miehen leimaamaan nahkansa tämän nimellä ja intohimo raskaaseen musiikkiin purkautuu nykyisellään orkestereissa Where Victims Lie ja Dark Days Ahead.

Kippari Petosalmen lihaiset veneet savujuustolla 1-2 henkilölle

1 iso ranskanleipä
400 g jauhelihaa
300 g kinkkusuikaleita
1 iso sipuli
1 prk chilitomaattimurskaa
1 pkt Kuusamo savujuustoa
1 prk ananasrenkaita
1 prk jalopenoja
valkosipulimajoneesia
paistamiseen oikeaa voita
mausteita oman valinnan mukaan
Ruokajuomana kylmä rasvaton maito
1. Pilko sipulit pieniksi ja paista voissa jauhelihan ja kinkkusuikaleiden paistinpannulla. Mausta esim. grillimausteella, suolalla ja pippurisekoituksella ja kaada kattilaan.
2. Lisää chilitomaattimurska ja haluamasi määrä pilkottuja jalopenoja kattilaan. Anna hautua rauhassa niin kauan eli n. 15-20 minuuttia, että ylimääräinen neste on poistunut. Anna jäähtyä tovin verran.
3. Halkaise ranskanleipä pituus suunnassa. Tämä vaihe vaatii tarkkuutta, ettei mene ns. vituiksi. Jos olet tehnyt kaiken oikein, edessäsi pitäisi olla kaksi veneen muotoista ranskanleivän puolikasta. Kaavi kummankin leivänpuolikkaan sisusta veneen muottiin, varo kuitenkin rikkomasta pohjaa ja reunoja. Aseta tässä vaiheessa leivät uunipellille ja säästä kaapimasi leipämössö, sillä sitä tarvitaan myöhemmin.
4. Raasta juusto ja ripottele siitä kolmasosa kummankin leivän pohjalle. Täytä veneet varovasti lihakastikkeella ja aseta kummankin leivän päälle kaksi ananasrengasta. Ripottele loput juustot koko komeuden päälle.
5. Paista leipiä uunissa 200 asteessa n. 10-15 minuuttia kunnes juusto on sulanut hyvin ja leivät ovat saaneet vähän väriä. Odotteluvaiheessa kaavittua leipämössöä voi dippailla mahdollisesti ylijääneeseen lihaskastikkeeseen ns. ruuan odotusruokana. Nerokasta!
6. Anna veneiden jäähtyä hyvin ja ennen tarjoilua kuorruta ne valkosipulimajoneesilla.

Petosalmen oma luonnehdinta:
”Reseptin opin eräältä tyttöystävältä ja vuosien varrella olen parannellut reseptiä hivenen. Kalorit kannattaa jättää laskematta, kun lihaisia savujuustoveneitä alkaa tehdä ja syödä. Tulisuus ja savujuusto antavat erittäin mukavan säväyksen ja varsinkin savujuusto tuo jonkinlaista eksotiikkaa näinkin arkisiin lähtökohtiin. Yhdelle ihmiselle annos on järjetön, mutta ainahan ruokaa voi syödä seuraavanakin päivänä. Kankkuspäivän hurmospaloina veneet toimivat aivan loistavasti kuin myös iloon ja suruun, juhlaan sekä arkeen. Sail´s away!”

Megan tuomio:
”Keväthän on tunnetusti veneiden laittamisen aikaa niin ulko- kuin sisätiloissakin. Toisin kuin puupaatin rapsutus, Kippari Petosalmen alusten valmistus on mukavaa, lähes mahdotonta sössiä ja makuelimet ne vasta saavatkin mukavasti keinua kulinarismin aallokoissa kaarnaveneiden tapaan. Runsaan kokonsa lisäksi annoksen hienous piilee myös siinä, että sen valmistuksesta saa helposti muokattua laiva on lastattu –seuraleikin käyttämällä ainoastaan kyökin kaapeista löytyviä tarveaineita. Joka kodista löytyvää jauhelihaa on syytä pitää kaiken perustana, mutta esimerkiksi korvaamalla kinkkusuikaleet pekonikuutioilla saa paateista entistäkin maistuvampia. Mausteista valkosipulia ei ole syytä säästää ja sitä pitää vähintäänkin olla yhtä monta kynttä mitä kokin paistinlastaa pitelevässä kädessä.  Loppuun rakkauden amiraalin Martti Servon viisaat sanat joita voi soveltaa myös ruuanlaittoon: Ei pidä tutkaa syyttää jos kurssi on väärä, sinä laivasi ainoa kapteeni oot. Lasse Mårtenson sen sijaan on väärässä. Kaikki paitsi ruuanlaitto on turhaa.”

PETOSALMEN SYÖDESSÄ SOI:
Gathering – Mandylion (1995)
”Rauhallista ja tunnelmallista veneilymusiikkia, toimii tässä tilanteessa erinomaisesti.”

Julkaistu Inferno #46/2007

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti