9.2.2022

Vegaaninen spicy onigirazu

 Resepti julkaistu Infernossa 9/2021.

Kitaraa uutta tulemistaan levytysrintamalle tekevässä Survivors Zerossa kurittava Sam Jamsen suuntaa mielellään katseensa kyökissä kohti nousevan auringon maata, vaikka stereoissa pauhaakin länsimainen musiikki.

Ainekset:
1 pkt soijasuikaleita tai nyhtökauraa
punasipulia
kypsä avokado
porkkanaa
jääsalaattia
vegaanista BBQ-kastiketta, majoneesia sekä Sriracha-kastiketta
sushi- tai puuroriisiä
merileväarkkeja

1. Huuhtele riisi huolellisesti ja laita kiehumaan.
2. Paista soijasuikaleet tai nyhtökaura ja lisää paiston loppuvaiheessa mukavasti BBQ-kastiketta. Sekoita hyvin.
3. Silppua punasipuli pieniksi kuutioiksi, avokado siivuiksi ja porkkana ohuiksi tikuiksi.
4. Sekoita vegaaniseen majoneesiin reilusti Srirachaa ja sekoita hyvin.
5. Riisin valmistuttua, ripottele päälle suolaa hyvin kevyesti, sekoita ja siirrä erilliseen astiaan jäähtymään.
6. Levitä elmukelmua pöydälle ja laita keskelle kokonainen merileväarkki. Ota riisiä kosteilla käsillä ja tee arkin keskelle neliö riisistä. Mittaa niin, että arkin kulmat mahtuvat vastakkaisilta puolilta taittumaan yhteen täytteidenkin kanssa.
7. Laita riisin päälle majoneesia ja kasaa päälle kerroksittain sipulikuutioita, soijasuikaleita tai nyhtökauraa, avokadosiivuja, porkkanatikkuja, salaatinlehti ja oman mukaan vielä hieman majoneesia. Muotoile täytteiden päälle vielä toinen riisineliö.
8. Taita leväarkin kulmat neliön päälle ja vielä sisäkkäin niin, että riisineliö peittyy täysin. Käytä tarvittaessa vettä liimana.
9. Paketoi koko hoito napakasti alla olevalla elmukelmulla ja anna levähtää hetki.
10. Halkaise paketoitu Onigirazu veitsellä kahtia, ota kelmu pois ja tarjoile.

Samin luonnehdinta:
"Japanilainen, sopivan tulinen ja helposti kokattava Onigirazu on alun perin mangasta syntynyt erikoisuus. Kompaktin muotonsa ansiosta se sopii hyviin mukaan evääksi vaikka keikkabussiin tai ihan muuten vaan japanilaisilla mauilla herkutteluun."

Megan tuomio:
"Minkäänlainen näprääminen ei ole ikinä kuulunut suosikkiharrastuksiini eikä sushit ja muut vastaavat trendikkäät itämaan ihmeet ole koskaan kirvoittaneet suuremmin vettä kielelle. Vaan ei saa jumittaa paikalleen, kuka sitä aina jaksaa iänikuista Loudnessiakaan kuunnella, kun eksotiikan nälässä voi nauttia saman aikakauden Seikima-II:n Akuma Ga Kitarite Heavy Metal -levystä tai tuoreempaa j-heviä janoavana Significant Pointin Into the Stormia.
Ennakkoluulojen takia ei tätäkään reseptiä kannata jättää väliin ja todella helppotekoisena se voi toimia jopa johdatuksena Japanin ruokakulttuuriin. Onigirazu paljastuukin jännittävän raikkaaksi yhdistelmäksi sekä rapeutta että mehukkuutta unohtamatta napakkuutta. Tätähän voisi jopa harkita tekevänsä toistekin!"

Samin kokatessa soi:
Earth Crisis - Salvation of Innocents (2014)
"Vegaaninen straight-edge hardcore-metalli sopii tämän ruoan kylkeen kuin nyrkki silmään. Ja tätä lajia edustaa parhaiten tietenkin jenkkiläinen Earth Crisis."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti