28.6.2021

Apokalypsi – tomaattinen chilikastike

 Resepti julkaistu Infernossa 3/2021.

Nykyisellään leppoisaa basismia Plan E -yhtyeessä harjoittavan Jani Lehtosaaren soittohistoriaan kuuluu ärjympääkin ilmaisua mm. Belialissa ja Impaled Nazarenessa. Chilisoossin pitkäjänteisessä DIY-valmistuksessa yhdistyvät myös rauhallisuus, tulisuus ja lopputuotteella elvistely.

Ainekset:
10 7pot Apocalypse -chiliä
12 tomaattia
3 suippopaprikaa
3 punasipulia
1,5 valkosipulia
1 dl tummaa ruokosokeria
2 rkl hunajaa
0,75 dl omenaviinietikka
1,5 tl juustokuminaa
1,5 tl korianterijauhetta
3 tl paprikajauhetta
1 rkl rouhittua mustapippuria
1,5 tl karkeaa merisuolaa
5 dl tuorepuristettua omenamehua

1. Leikkaa chilit, paprikat ja sipulit vähän pienemmäksi ja paahda valkosipulin kynsien kera hieman pintaa kuumassa uunissa.
2. Lohko tomaatit neljään osaan ja laita korkeareunaiselle pannulle tai kattilaan kypsymään keskilämmöllä. Lisää grillatut uunivihannekset sekä loput ainekset ja mausteet omenamehua lukuun ottamatta. Kiehuttele miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 40-45 minuuttia, kunnes kaikki ainekset ovat mukavan muhjua. Tomaatista irtoaa runsaasti nestettä, joten sitä saa kiehutella hieman kasaan.
3. Sekoita blenderissä koko hoito tasaiseksi mössöksi ja painele se pienisilmäisen siivilän läpi, jotta saat sattumat eroteltua. Sivutuotteena tulee noin desillinen paksua pyrettä (lähinnä siemeniä ja kuoria) jota voi käyttää maustamiseen sellaisenaan tai uuninpellillä kuivattuna. Itse heitän yleensä tämän töhkän pois tarpeettomana.
4. Kaada mössö takaisin pannulle, lisää omenamehu, sekoita ja hauduttele hissukseen kasaan kunnes koostumus on passeli. Tähän menee noin 45 minuuttia, joista viimeinen vartti kannen alla. Tarkista maku ja suola. Muista, että sitä on helpompi lisätä kuin ottaa pois.
5. Purkita tai pullota vielä lämpimänä keitettyihin eli umpioituihin astioihin ja säilytä avattuna jääkaapissa. Säilöntään käy mikä tahansa lasipurkki kumitiivisteisellä kannella, itse olen suosinut desin kokoisia kippikansipurnukoita, joita on helppo laittaa kavereille maisteluun.

Tällä reseptillä kastiketta valmistuu noin litran verran, mikä itsellä kestää pari kuukautta. Säilyvyys on jääkaapissa hyvä eli kuukausia. Määränhän voi testikeittiössä vaikka puolittaa.

Janin luonnehdinta:
”Tämmöinen soossi pitää oikeastaan ensimmäisen kerran tehdä aina ummikkona. Toisella kerralla osaat jo varioida mausteet ja muut ainekset omaan makuhermoon passeleiksi. Ei ole taivas eikä edes mielikuvitus rajana, kun kastiketta kokkaa.
Kaupastahan löytyy kaikki ainekset helposti. Omaan filosofiaan ja järkeen käy, että chilit ja paprikat kasvatetaan itse siemenestä. Pitkäjänteistä värkkäilyä, joka pitää mielen virkeänä - ihan kuten levyn teko! Pää hiessä jo odottelen, että pääsee avaamaan puutarhakauden ja vihdoin elokuussa duunaamaan uusia kastikkeita.
Käytin tässä reseptissä itse kasvatettua 7pot Apocalyse -chiliä, joka on todennäköisesti Trinidad Scorpionin ja jonkun 7pot-lajikkeen risteytys scovillien pompatessa helposti miljoonakerhoon. Chilin kanssa toki kannattaa vähän käyttää järkeä ja omaa sietokykyä. Äläkä ikinä leikkaa chiliä paljain käsin, tai jos sen teet, niin älä ainakaan raplaa kenenkään nivusia niillä käsillä. Aina kertakäyttöhanskat käytössä!
Juuri tuota kyseistä chiliä et todennäköisesti tuoreena löydä, mutta isommista nykymarketeista pitäisi löytyä heviosastolta kaikenlaista myrkkymarjaa. Käytännössä mikä tahansa ärtsy lajike ajaa varmasti saman asian ja esimerkiksi korvaavaa habaneroa laittaisin satsiin noin 20-25 mollukkaa.
Chilin voimakkuus laantuu ja tasoittuu kiehutellessa. Myös säilönnän aikana tulisuus hieman talttuu samalla kun muut maut tasaantuvat. Oma huomio on, että soossi on parhaimmillaan noin parin kuukauden kuluttua valmistuksesta.
Soossihan on makea, jossa kasvisten kevyt paahteisuus ehtii maistua hetken ennen kuin tulisuus hiipii kimppuun. Koostumukseltaan resepti on aika lailla perinteisen Sriracha-kastikkeen tapainen, mutta huomattavasti ärjympi luonteeltaan. Omassa taloudessa ei tarvita muita kastikkeita tai ketsuppeja, kun tätä herkkua on kaapissa. Passaa näet ihan kaikkeen aamupuurosta lähtien.”

Megan tuomio:
”Santa Lucian laulajatar Mape johdatti muualta pöllimänsä habaneerosoossin valmistuksen saloihin wokkauksen ohessa jo numerossa 8/2012, mutta näin vajaa kymmenen vuotta myöhemmin aihe on suosionsa takia ajankohtaisempi kuin koskaan aiemmin. Ja kyllähän tässä uppoudutaan vieläkin syvemmälle soossaamisen saloihin tarjoten perusvinkkien lisäksi myös vihjauksia asiaan liittyvistä salatieteistä kuin kehotuksen oman makupolun etsimiseen. Itse kun tekee, niin saa just sellaisen kun sattuu tulemaan -viisaus pätee tähänkin asiaan. Scorchio!”

Janin kokatessa soi:
Revulsion – Revulsion (2021)
”Aivan mahtavaa oululaista death metalin roplotusta ja vinyylikin on tulossa. Hurraa!”

2 kommenttia:

  1. Tätä on kyllä pakko kokeilla. Pitkälti tullut viime vuosina käytettyä vain kaupan hyllyiltä löytyneitä sooseja.

    VastaaPoista