1.7.2008

Intialainen ei lampaisa lammaspata

Ghost Brigaden Jullea on tainnut kiinnostaa koulussa kasvitiede eläinoppia enemmän, on basistin pentele nimittäin vaihtanut reseptissään lampaan tofuun. Onneksi bändinsä ei sentään soita indie taidepoppia.

Intialainen ei lampaisa lammaspata

2 rkl öljyä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
n. 2.5 cm pala tuoretta inkivääriä
kanelitanko
1 tl jauhettua neilikkaa
3 kardemumman siemenkotaa
1 pkt savutofua
1 rkl kuminaa
1 rkl korianteria
4 rkl bulgarianjogurttia
2 rkl tomaattipyreetä
kupillinen vettä
liemikuutio
400-500 g tuoretta pinaattia
2 rkl mantelilastuja


1. Kuumenna öljy pannussa. Lisää hienonnetut sipulit, hienon hienoksi hienonnettu inkivääri, kanelitanko, neilikka sekä kardemumman siemenkodat ja anna kypsyä noin viisi minuuttia.
2. Heitä sekaan kuutioitu tofu, kumina ja korianteri. Kääntele hetki ja annan tofun värjääntyä hiukan.
3. Lisää jogurtti ruokalusikallinen kerrallaan joka lisäyksen jälkeen huolellisesti sekoittaen. Kaada sekaan tomaattipyree, vesi ja liemikuutio. Mausta halutessasi suolalla ja pippurilla. Kiehauta sörsseli, laske sitten lämpöä ja jätä kannen alle hiljalleen kiehumaan noin kahdeksikymmeneksi minuutiksi.
3. Kumoa pilkottu pinaatti ja mantelilastut joukkoon, anna hautua kymmenisen minuuttia jonka jälkeen poista joukosta kanelitanko ja kardemummansiemenkodat, mikäli niitä enää löydät.
4. Tarjoile ruoka basmatiriisin kera.

Jullen oma luonnehdinta:
”Intialaisittain mieto, suomalaisittain mausteinen ruoka, joka tarjoaa maukkaan poikkeaman arkiruokailuun mikäli nakit ja muusi tympivät. Mikäli olet ujo mausteitten suhteen, ei syytä huoleen, sillä kyseessä ei ole tulinen ruoka jonka seurauksena on piinallinen pyllypissa, vaan reseptiä voi suositella myös herkkävatsaisille. Jos olet savutofun ulottumattomissa, voit käyttää maustamatonta tofua, tällöin mausteita tosin kannattaa kenties käyttää hieman runsaammalla kädellä. Äärimmäisessä kuolleen eläimen lihan puutteessa voit vaihtaa tofun sijalle lampaan lihaa. Ruokajuomana suositellaan inkivääri olutta.
Syy, jonka seurauksena tällä kertaa päädytään kasvisruokaan, on brittiläinen nopean ja sairaan musiikin pioneeri Carcass. Tänä suvena muutamallakin festivaalilla näiden uranuurtajien seurassa esiintyvä Ghost Brigade suorittaa kulinaarisen huomionosoituksen ja kumarruksen tälle legendaariselle orkesterille.”


Megan tuomio:
”Palstan historian kolmas kasvisruoka on hivenen eksoottinen ruokalaji eikä vähiten käytettyjen mausteiden vaan myös raaka-aineiden takia. Pinaattia ja tofua löytyy harvoin edes sekasyöjien varastoista eikä mikään ihme, sillä jälkimmäisen kilohinta huitelee samoissa kohtuuhyvän pihvilihan kanssa. Paatuneimmankin lihansyöjän on hyvä kuitenkin edes kerran elämässä nöyrtyä ja testata mistä tässä porkkananpurijoiden perusruoka-aineessa on oikein kysymys.
Kaikkia hieman erikoisemmat ja tofun takia syystäkin runsaasti käytetyt mausteet eivät varmasti miellytä, mutta tämä Kaukoitään suuntautuva makumatka voi hyvinkin tarjota uudenlaista näkökulmaa maustamiseen. Vaikka pata osoittautuukin täysin syömäkelpoiseksi ja jopa maistuvaksi sekä täyttäväksi, niin kyllä pala määkivää sitä ehdottomasti parantaisi.”


JULLEN KOKATESSA SOI:
Carcass : Necroticism - Descanting the Insalubrious (1991)
“Yhtyeen kolmas albumi johdattelee ruokailijan osuvasti erinäisten ja hieman poikkeavaa laatua olevien gastronomisten kysymysten pariin vivahteikkaan sairaalla tunnelmalla, patologisilla kielikuvilla ja ihmislihaa käsittelevillä väliluennoilla. Exhume to Consume!”

Julkaistu Inferno #58/2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti