9.12.2020

Olutkana noppaperunoilla

Resepti julkaistu Infernossa 8/2020.

Kun Matias Palmin lailla toimii laulajana ja toisinaan myös kitaristina mm. sellaisissa bändeissä kuten Merging Flare, Domination Black ja Heavy Metal Perse, sitä saattaa joskus haluta pitää kokkaushommat yksinkertaisina. Olutta, kanaa ja pottuja ajan kanssa – siinäpä se.

Aineet:
raaka broileri/kana pakastealtaasta
tölkki lager-olutta
voita, margariinia tai öljyä
mausteita
perunoita

Olutkanan valmistus:
1. Sulata ensin pakastebroileri ohjeiden mukaisesti ja laita se makaamaan vuokaan selälleen.
2. Kaada parisen desiä oluesta juomalasiin tai vastaavaan astiaan ja juo itse loput. Sotke mausteet olueen ja tässä voit soveltaa pitkälti oman mielen mukaan mitä haluat käyttää. Minä olen suosinut mm. mustapippuria, chiliä, cayennepippuria, curryä, suolaa ja grillimaustetta. Ja jos löytyy soijakastiketta, miksei sitäkin pikku loraus. Fiilispohjalta voikin sitten testailla mausteiden erilaisia suhteita. Itse olen havainnut, että esimerkiksi currya kannattaa lisätä säästellen, jottei se jyrää kaikkia muita makuja alleen.
3. Aseta kana uunivuokaan, kaada mausteolutlitku sisään takapuolesta, nosta uhri pystyyn ja anna oluen juosta rauhassa jokaiseen koloon. Aseta kana taas makuuasentoon. Tässä vaiheessa osa oluesta pakenee kanan sisältä vuoan pohjalle, mutta se ei haittaa mitään. Jäljelle jääneet mausteliemen jämät voi kaapia lusikalla tasaisesti kanan pinnalle.
4. Laita öljyä, voita tai näiden sekoitusta paistinpannulle sulamaan. Sopiva määrä on sellainen, missä öljyrasvaseosta on sen verran riittävästi, että siihen voi sekoitella mausteita. Tässä vaiheessa olen suosinut mustapippuria, suolaa sekä hieman soijakastiketta. Lämmittele ja sekoittele rasvamausteseosta sopivasti niin, että kaikki rasva on sulanut ja sekoittunut mahdollisimman hyvin mausteisiin. Ota esille suti ja maalaa vuoassa makaava kana tällä valmiilla mausterasvalla. Sitten kana onkin valmis uuniin.
5. Kypsennä kanaa uunissa 200 asteessa vähintään tunti, jotta mikään osa ei jää raa'aksi. Aina 15 minuutin välein toista mausterasvapensselöinti ja tökkää kana takaisin uuniin paistumaan. 

Lisukenoppaperunoiden valmistus:
1. Ota esille sopiva määrä raakoja perunoita ja kuori ne. Kuutioi potut n. 0,5-1 sentin kokoisiksi paloiksi.
2. Laita paistinpannulle rypsiöljyä, nakkaa perunanopat kuumalle pannulle paistumaan ja kansi päälle. Paista perunoita mahdollisimman kuumalla lämmöllä niin, että ne ruskistuvat sopivasti. Hämmennä välillä lastalla, jotta perunat kypsyvät tasaisesti. Kansi on hyvä pitää paikallaan, jotta perunat eivät jää raaoiksi. Kun perunat alkavat olla kypsiä, mausta ne suolalla ja mustapippurilla.

Matiaksen luonnehdinta:
”Uunissa valmistettu olutkana on eräänlainen muunnos monien tuntemasta tölkkipersekanasta. Tässä valmistustavassa on se etu, että valmistusvaiheessa ruoka ei pääse alumiinin kanssa kosketuksiin ja toisaalta olut ei vain jökötä tölkin sisällä, vaan levittyy tasaisemmin ja mehustaa kanaa paremmin. Kaiken lisäksi olutliemi toimii oivasti perunoiden kanssa kastikkeena, ja siinä voi uittaa vaikkapa vaalean leivän palasia, jotka saavat siitä erinomaisen aromin.”

Megan tuomio:
Olutkana ja siideripossu. Siinäpä pari hyvää esimerkkiä, kuinka alkoholilla on muitakin hyviä käyttötarkoituksia kuin kokin marinointi. Siinä missä death metal -karjut haluavat sodomoida kanansa tölkillä ja uhrata sen muinaisille jumalille (Chicken à la Sacrifice Inferno 3/2014), tykkäävät hevimiehet laukaista litkunsa hellemmin sisään. Molemmissa metodeissa on puolensa ja kyse on pikemminkin mieltymyksistä, mikä kenenkin viisaria parhaiten väräyttää.
Lopputulos on molemmissa mehukas ja vaivan arvoinen verrattuna nyt vaikka valmiiseen grillattuun broileriin, mikä sekin on mahtavaa tuoreen ranskanleivän päällä kahvin kera. Mausteita kun voi varioida melkosen vapaasti mielensä mukaan, ei kyllästymisen vaaraakaan ihan helposti tule. Yksi vaihtoehto on myös antaa kanalle romanttinen kokovartalohieronta joko kaupoista löytyvillä valmismausteseoksella tai omasta päästä laaditulla. Kauniin rapsakan rusketuksen voi loppuvaiheessa saavuttaa uunin solarium-toiminnolla. Dean Martinin sanoin: That’s amore!”

Matiaksen kokatessa soi:
Running Wild - Port Royal LP (1998).
”Levynkannen piirroskuvassa voimme nähdä Rock'n'Rolfin survaisseen merirosvomiekkansa juuri tällaisen olutkanan läpi.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti