28.6.2021

Potsa

Resepti julkaistu Infernossa 2/2021.

Konstit ja bändit on monet sanoi Assaturin ja Witherian räyhäkäsääninen Tuomas ”Tuberculosis” Piippo pitsanhimoissaan huomatessaan tyhjän jauholaarin.

Ainekset:
Pussi pikamuusijauhoa esimerkiksi Lidl Harvest Basket Instant Mashed Potato
2,5 dl kaurajuomaa
voita tai Oivariinia
400 g nautasikajauhelihaa
jalapenoviipaleita
150 g juustoraastetta esimerkiksi Arla Tolkuton Cheddar
lihaliemikuutio
70 g tomaattipyrettä
ketsuppia
paprikajauhetta
pitsamaustetta
pippurisekoitusta
chilisoosia esimerkiksi Poppamiehen Naga Jolokiamurska 88% tai Chipotletahnaa

1. Lämmitä voideltu pannu kuumaksi lisää jauheliha. Kun jauheliha käristyy, lisää joukkoon lihaliemikuutio, paprikajauhetta ja chilisoosit makusi mukaan.
2. Kun liha alkaa näyttää valmiilta, lisää tomaattipyree, ketsuppia ja mausta pippurisekoituksella. Ketsupin voi korvata myös tomaattipyreellä sekä teelusikallisella sokeria. Huomaa ettei jauhelihasoosin tule olla juoksevaa, joten tomaattimurskaa tai ylen määrin ketsuppia ei tule käyttää.
3. Paistamisen aikana laita uuni päälle 225 asteeseen ja asettele uunipellille leivinpaperi hellästi niin, että se yltää myös reunojen peitteeksi.
4. Kiehauta viisi desiä vettä ja lisää teelusikka suolaa. Lisää kuuman veden joukkoon 2,5 desiä kaurajuomaa ja pussillinen pikamuusivalmistetta sekoittaen samalla vispilällä. Harjaantunut ranneliike estää paakkuuntumisen. Nakkaa sekaan lopuksi vielä kunnon nokare voita tai Oivariinia ja sekoita hyvin. Pikamuusiohjeet voivat vaihdella, joten noudata niitä. Kaiken tämän voi tehdä jo lihan kypsymisen aikana, jos multitaskaus onnistuu.
5. Levitä kapustalla valmis muusi pellille tasaiseksi pinnaksi. Kaada päälle tasaiseksi kerrokseksi jauhelihasoosi ja asettele jalapenoviipaleet kauniisti päälle. Lopuksi ripottele komeuden päälle pitsamauste sekä juustoraaste.
6. Paista uunin keskiosassa noin 20-25 minuuttia kunnes pinta on kunnolla ruskistunut. Ja eikun syömään!

Potsan kyytipojaksi sopii jokin IPA, APA tai muu hapan.

Tuomaksen luonnehdinta:
”Jo koulussa jauhomuusista muodostui sellainen kirosana, että välttelin sitä hyvällä menestyksellä noin 30 vuotta. Vaimo kuitenkin syystä tai toisesta kuskasi taannoin kotiin paketin tuota pahamaineista pulveria.
Lidlin muusi osoittautui parin varovaisen kokeilun perusteella kuitenkin ihan päteväksi, ja kun lauantaina mietittiin saunakaljojen kera ruokaa, niin pitsahan se oli päällimmäisenä mielessä. Koska jauhoja perinteisen pohjan tekoon ei tietenkään ollut ja kauppaan lähtö oli täysin poissuljettu vaihtoehto, niin silloin välähti! Syntyi pottupitsa eli potsa ja loppu onkin historiaa.”

Megan tuomio:
”Hieman erilaisia näkemyksiä pitsan tekemiseen on palstan historiassa käyty läpi pariinkin otteeseen Rangerin ja The Hypothesis -yhtyeiden jäsenten toimesta, mutta nyt tuttuun asiaan on  tarjolla täysin uusi ja nerokkaan yksinkertainen tulokulma. Ja mikä parasta, lopputulos on erittäin makoisa ja todellinen vaihtoehto tutulle jauholätylle!
Rapeushan on pohjassa kaiken A ja O muusin asettaessa omat haasteensa. Kokonaisuuden voi antaa olla uunissa pitkään, mutta tällöin on täytteiden kuivumisen vaara. Ratkaisuna on kypsentää pohjaa tovi ennen täytteiden asennusta, uunipellin kuumentaminen ennen muusin levittämistä tai pelkän alalämmön ja kiertoilman yhdistelmän käyttämistä, mikäli sellainen asetus löytyy.
Täytteeksihän tähänkin versioon sopii maun mukaan mitkä tahansa ainekset, mutta kierrätyksen ollessa nyt pop, eilistä pottumuusia notkistamalla ja jauhelihakastin jämät päälle lätkimällä tähteistä saa helposti kokonaan uuden makuelämyksen. Potsaa avoimin mielin tehdessä on hyvä muistaa, että makuasioistahan ei voi kuin kiistellä aivan kuten siitäkin, kuuluuko ananas pitsaan vai ei.”

Tuomaksen kokatessa soi:
Hexecutor – Beyond Any Human Conception of Knowledge (2020)
”Viime vuonna täysin puskista tullut ranskalaisbändi tarjoilee potsan tekoon ehkä parhaan ja monipuolisimman thrash-levyn vuosikymmeneen!”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti