1.2.2006

Härät valkosipulipotuilla Maken malliin

Meat’s meat and man’s gotta eat. Lihaa parempaa ruokaa ei ole, ja valkosipuli kuuluisi ruoka-aineympyrään omaan osastoonsa. Pain Confessorin solisti ja lihamestari Markku ”Make” Kivistö on mies, joka syö aamiaiseksikin sisäfileetä. Hövelin käytöksen, murean äänen ja muhkean vartalon salaisuus on paljastunut.

Härät valkosipulipotuilla Maken malliin (Maken tai kahden hengen tarpeet)

1 rkl Jaloviinaa (yhden tähden)
5 dl kermaa
1 rkl Dijon-sinappia
n. 1 dl oliiviöljyä
5-10 valkosipulinkynttä
2 kg perunoita
500 g härän sisäfileetä
reilusti viher- ja rosepippuria
merisuolaa

1. Ota liha lämpimään jo noin tunti ennen paistamista ja mausta suolalla.
2. Viipaloi perunat ohuiksi siivuiksi ja laita ne astiaan, jossa sekoitat niihin murskatut valkosipulinkynnet, reilusti suolaa ja ainakin desilitra oliiviöljyä.
3. Paista perunoihin pannulla väriä, jonka jälkeen laita ne uuniin n. 150 asteeseen. Anna perunoiden olla uunissa noin puolisen tuntia tai kunnes ne ovat pehmeitä.
4. Paista pihvit kuumalla pannulla mediumiksi, noin 1,5 minuuttia per puoli. Pienennä lieden tehoa ja lisää kerma, Jaloviina, sinappi sekä pippurit. Hämmennä, kiehauta kevyesti ja anna hautua muutaman minuutin. Kastikkeeseen ei tarvitse lisätä enää suolaa, koska sinappi tekee siihen jo aika maukkaan maun.

Maken oma luonnehdinta:
“Sisäfilee on paras filee! Ruoka on kohtuullisen helppo valmistaa ja taitaakin olla yleisin ruoka mitä tulee vedettyä, heh! Lopputulokseen saa aina olla tyytyväinen, koska paistaja saa itse päättää lihan kypsyysasteen mediumin ja kypsän väliltä. Jos ohjeen mukaan aterian tekee, niin hölmö saa olla, jos piloille menee. Jaloviinaa ruokaan tulee aika kevyesti, mutta kokkiahan se ei estä pieniä saati suuria aperitiiveja nauttimasta. Ruokajuomaksi suosittelen punaviiniä ja vettä.”

Megan tuomio:
 “Hallelujaa, olen nähnyt valon! Minun taivaassani mannana toimisi em. reseptin mukaan valmistettu liha ja nektarina täyteläinen ja runsas punaviini. Härskistä kilohinnasta huolimatta hinta/laatusuhde on häränfileepihveillä kohdallaan, ja todelliset lihansyöjäthän voivat säästää kustannuksissa ostamalla sisäfileensä kokonaisena. Vaikka Jaloviina ja Dijon-sinappi voivat vaikuttaa turhalta hifistelyltä, antavat ne pikantin lisäyksensä kermakastikkeen aromiin. Kasviskevennystä härälleen haluavat voivat valmistaa hunajalla maustettuja keitettyjä porkkanoita.”

RUOKAA LAITTAESSA SOI
Carcass – Heartwork (1994)
"Carcass osaa laulaa lihasta, ja sydänkin tykkää ja toimii, on kyse sitten itse ruuasta tai albumista."

Julkaistu Inferno #33/2006

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti