1.9.2007

Paholaisen pihvi

Perusasiat ovat elämän suola siinä missä valkosipuli ja voimakkaat mausteet ruokapuolella. Kipakasta menostaan tutun Dauntless-orkesterin kitaristi Sami Helle tietää kuinka musiikkia ja ruokaa tehdään. Todellista taidetta lajista huolimatta on kuitenkin lähes mahdotonta tehdä ilman paholaisen vaikutusta.

Paholaisen pihvi (yhdelle)

250 g naudan ulkofilepihvi
2 kpl esikypsennettyä maissia (myydään vakuumipaketeissa)
50 g voita
1 valkosipulin kynsi
Cajunmaustetta (voidaan korvata grillimausteella, johon sekoitetaan chilijauhetta)
ruokaöljyä1. Grilli tulille, voidaan valmistaa myös sisätiloissa mielellään valurautapannulla.
2. Jos pihvi on kovin paksu, nuiji sitä kevyesti lihanuijalla (ihannepaksuus n. 1,5cm)
3. Laita pihvi astiaan, peitä se ruokaöljyllä ja jätä huoneenlämpöön.
4. Sulata voi, lisää sinne hienonnettu valkosipulin kynsi ja nokare suolaa.
5. Levitä Cajunmauste esimerkiksi ruokalautaselle, johon koko pihvi mahtuu.
6. Heitä maissit tulille, muista käännellä koko prosessin ajan sillä muuten käryää. Aina kun käännät maisseja sivele niitä valkosipulivoilla.
7. Nosta liha öljystä, laita ainoastaan lihan toinen puoli cajun-mausteeseen.
8. Läski tulille (grillin hiilloksen tai pannun pitää olla KUUMA) maustamaton puoli ylöspäin, käännä kun lihasta alkaa tulla nestettä. Kun ensimmäinen veripisaran puskee lihasta, pihvisi on medium eli fuckin’ great!

Jos olet tehnyt kaiken oikein, lopputuloksena lautasella pitäisi olla yksi hyvin poltettu pihvi ja kauniin latino-naisen perseen värinen maissi. Jos valkosipuliöljyä jäi yli, levitä se maissin ja pihvin päälle.

Samin oma luonnehdinta:
”Yksinkertainen on kaunista niin ruuassa kuin musiikissa. Olkoon tämä annos todiste siitä ja miettikääpä Roots Bloody Roots -riffiä! Tässä nykypäivän maailmassa jossa on miesten kosmetiikkaosastoja, tofutikkareita ja kaikenmaailman soijarouhepihvejä yms. paskaa, on meiltä ihmisiltä päässyt unohtumaan yksi fakta: ihminen on lihansyöjä! Tämä on oma henkilökohtainen suosikkini kesän grilliherkuissa ja niinpä ajattelin opettaa sen myös teille, sillä onhan se kivaa vaihtelua makkaralle ja niille saatanan soijarouhepirtelöille. Resepti on alkujaan kotoisin jostain Etelä-Amerikasta, jossa näitä pihvejä nautittiin whiskyä siemaillen. Itse kyllä suosittelen jotain tuhtia punaviiniä ja meilläkin Dauntless-leirissä hyväksi havaittua jallua. Body Open Wide!”

Megan tuomio:
”Vaikka erilaiset lisukkeet tarjoavatkin mukavasti vatsantäytettä ja joskus jopa korostavat varsinaisen pääruuan aromia, on aika ajoin hyvä paneutua pelkästään itse asiaan. Paholaisen pihvi ei edes turhia kokkikikkailua kaipaa, onhan kyse hyvistä raaka-aineista, joista äärimmäisen yksinkertaisin metodein saadaan paljon irti. Resepti osoittaa toteen vanhan sanonnan paikkansa pitävyyden myös ravitsemusalalla, jonka mukaan vanha kehno pitää kyllä huolen omistaan.
Valmistusmetodeissa on syytä huomioida, että käytössä on asianmukaiset välineet eli kunnon valurautapannu tai hiiligrilli, jolla lihaan saadaan erityisesti miellyttävä aromi. Maissia on helppoa ja halpaa valmistaa myös pakasteista, jolloin foliovuoan pohjalle laitetaan runsaasti öljyä tai voita, maissit perään, kansi päälle ja ei kun grilliin muhimaan. Tuoreesta ananaksesta leikatuilla ja grillatuilla paksuhkoilla viipaleilla saa myös miellyttävää piristystä kesäiseen ruuanlaittoon.”


SAMIN LAITTAESSA RUOKAA SOI:
Pantera: Vulgar Display of Power (1992)
”Tämä reseptikin on alkujaan kotoisin sieltä, missä miehet kuuntelee ukkosen jyrinää ja kattelee kun hevoset paskantaa!”

Julkaistu Inferno #49/2007

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti