1.7.2007

Villen kärähdys

Päreet palavat kaikilta joskus, pahimmilta poropeukaloilta jopa teen keitinvesi. Insomniumin Ville Friman tarjoilee karjalaisia sävyjä niin musiikissa kuin keittiössäkin. Ensiksi mainitussa monimutkaisemmin normeista poiketen, jälkimmäisessä taas vanhoihin perinteisiin luottaen. Hyvää yhtä kaikki.

Villen kärähdys

1 paketti karjalanpaistilihoja (800 g)
n. 300 g poronkäristyslihaa (kokonainen pala/valmis-käristyslihakin kelvannee)
3 keskikokoista sipulia
15 kpl maustepippureita (kokonaisia)
mustapippurirouhetta
suolaa
voita
puolukkahilloa

Valmistukseen tarvitaan kannellinen uunipata/valurautakasari/teräskattila, jonka avulla voi säädellä nesteen haihtumista. Kantena voi paremman puutteessa käyttää myös alumiinifoliota.

1. Nosta poronlihakimpale pakastimesta pöydälle ja anna sulaa sen veran, että pystyt vuolemaan siitä ohuita ”lastuja” puukolla. Jos käytät valmisporonlihaa, niin ohita luonnollisesti edellinen vaihe. 2. Ruskista poronlihalastut paistinpannulla pilkotun sipulin kera ja mausta 1 tl suolaa ja ripauksella mustapippurirouhetta.
3. Lado uunipataan ensin karjalanpaistilihat ja ripottele niiden päälle 1.5 tl suolaa. Sekoita. Lisää pataan 2 sipulia lohkottuina, kokonaiset maustepippurit ja ruskistetut poronkäristyslihat. Sekoita. Lisää pataan vettä sen verran että lihat juuri ja juuri peittyvät ja siirrä pata uuniin 200 asteeseen n. kolmeksi tunniksi.
4. Jätä aluksi kansi Kärähdyksen päälle. Kannen voi poistaa viimeisen kypsennystunnin ajaksi. Päällimmäisiä lihoja voi käännellä kevyesti n. tunnin välein, ettei tapahdu ns. multikärähdystä. Jos nestettä tuntuu olevan liikaa, pidä pataa uunissa ilman kantta kauemmin. Jos lihat tuntuvat kuivuvan, lisää nestettä pataan.
5. Kun käristys alkaa olla valmista, sekoita pataan vielä 25 grammaa voita ja anna padan vetäytyä hetki. Tarjoile Kärähdys perunamuussin, puolukkahillon ja vihannesten kera. Esimerkiksi punajuurisalaatti tai normaali vihreä salaatti käyvät myös hyvin lisukkeeksi.

Perunamuussi

n. 1.5 kg perunoita
5 dl maitoa
n. 50 g voi/margariini
survin, sähkövatkain
1. Kun käristys on ollut uunissa kaksi tuntia, laita kuoritut perunat kiehumaan veteen, joka on maustettu teelusikalla suolaa.
2. Mittaa pieneen kulhoon 5 dl maitoa sekä 50 g voita ja lämmitä seosta mikrossa niin kauan, kunnes voi on sulaa.
3. Kun perunat ovat pehmenneet hajoamispisteeseen, kaada keitinvesi pois, survo perunat hajalle survimella ja lisää joukkoon maito-voisulasekoitus.
4. Ripottele muussin päälle n. 1 tl suolaa ja ala sekoittamaan nestettä perunoihin sähkövatkaimella. Lisää suolaa oman maun mukaan muussiin tasaisesti sekoituksen yhteydessä. Muussi on valmista, kun se on kuohkeaa ja olet tyytyväinen suolan määrään.

Vihanneslisuke

porkkanoita
vihreitä papuja
voita
suolaa

1. Kuori ja paloittele porkkanat tuhdeiksi suikaleiksi, kiehauta n. 20 minuuttia ja lisää joukkoon vielä pussi vihreitä papuja.
2. Kaada vesi pois 10 minuutin päästä ja lisää kattilaan 25 grammaa voita sekä ripaus suolaa. Sekoita hyvin ja tarjoile käristyksen ja muussin ohella.

Villen oma luonnehdinta:
”Kaikkihan tietää, että aina välillä jutut kärähtävät niin töissä, viihteellä kuin ihan arkisessa elämässäkin. Häpeä on tuttu kaveri varsinkin meille suomalaisille miehille. Onneksi sentään sisu auttaa: kärähdyksiä ei voi välttää, niitä pitää vain sietää.
Tällä kertaa kärähtää keittiössä, kuitenkin sanan positiivisessa merkityksessä. Kärähdyksessä yhdistyy pohjoiset sukujuuret nuoruuden järvimaisemiin Karjalan kunnailla. Kyseessä onkin kahden suomalaisen perusruuan, karjalanpaistin ja poronkäristyksen ristisiitos, jonka resepti on herätetty henkiin Suomen kulttuurillisessa sulatusuunissa, Jyväskylässä. Ohje on myös helposti sovellettavissa: jättämällä poronlihan pois, saat karjalanpaistia ja toisinpäin.
Kärähdys on yksinkertainen perusruoka, johon ei tule sinihomejuustoa, valkosipulia, kermaa, chiliä tai muita nykyajan hömpötyksiä. Sen sijaan reseptin salaisuus piilee hyvissä perusraaka-aineissa, voissa ja suolassa. Väittäisin, että tässä ruuassa ei voi epäonnistua. Ja sisua tarvitaan ainoastaan ruuan pitkän valmistusajan vuoksi, mutta lopputulos kuitenkin palkitsee. Ruokajuomaksi käy huurteinen Karjala tai Lapin kulta. Tai miksei molemmat. Ja ei kun kohti uusia kärähdyksiä.”


Megan tuomio:
”Lihaisten perusasioiden äärelle saapuminen vetää niin kunnon miehen kuin naisenkin sanattomaksi. Sanailu muuttuu turhaksi, on vain ruoka ja sinä.”

VILLEN SYÖDESSÄ SOI:
Katatonia: Last Fair Deal Gone Down (2001)
Scar Symmetry: Pitch Black Progress (2006)
Swallow the Sun: Hope (2007)
“No pitäähän sitä nyt hiukka fiilistellä tulevaa USA:n turneeta varten.”

Julkaistu Inferno #48/2007

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti