1.11.2007

Saatanan savulohipasta

Kokkauksessa ja helvetissä on monia yhteneväisyyksiä. Molemmissa tulee esimerkiksi kuuma ja toisinaan tupruaa savua. Vanhan kehnon ja ruuanlaiton hyvä ystävä Chthonianin rumpali Rosenberg tietää tämän ja suosittelee savua lohen- muttei enää pastan valmistusvaiheessa.

Saatanan savulohipasta (kahdelle henkilölle)

150 g kylmäsavulohta
1 isohko salottisipuli
2 kynttä valkosipulia
2-3 rkl kapriksia
1 pieni vihreä paprika
purkillinen ranskankermaa
noin puolen sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
50 g Parmesan-juustoa
aimo läjä silputtua persiljaa
75-100g spagettia per ruokailija, riippuen äijän tahi äijättären koosta.


1. Laita isohko kattilallinen suolattua vettä kiehumaan.
2. Poista mora puolison kyljestä ja pilko lohi, sipuli, valkosipuli sekä paprika kyseisellä tappovehkeellä mieleisen kokoisiksi paloiksi. Ohuehkot suikaleet suositeltavia.
3. Heitä spagetti kiehuvaan veteen ja aloita samalla kastikkeen teko.
4. Kuullota lämpimällä pannulla sipuli, valkosipuli, paprika, kaprikset ja mausta varovasti suolalla sekä pippurilla, sillä kaprikset ja lohi ovat jo itsessään aika suolaisia. Pastan kiehuttua muutaman minuutin ajan lisää pannulle lohi, ranskankerma sekä sitruunamehu. Anna kiehua miedolla lämmöllä parin minuutin ajan.
5. Tässä vaiheessa pastan tulisi olla valmista. Siivilöi ja lisää pasta kastikkeen joukkoon.
6. Lisää silputtu persilja sekä raastettu Parmesan-juusto. Sekoita huolellisesti ja tarjoile syvältä lautaselta. Rouhi päälle hiukan mustapippuria myllystä ja se on siinä.

Ruokajuomaksi kelpaa vesi tai jääkylmä lager-olut.

Rosenbergin oma luonnehdinta:
“Helppo ja nopea mutta helvetin hyvä pasta. Tämä on ns. "oma" ohje tutusta ja turvallisesta savulohipastasta. Joskus taannoin cittarissa kävellessäni ajattelin tällaista kokeilla ja siitä lähtien on tämä ruoka pysynyt visusti arsenaalissa. Koska kokkaan töissä, ei kotiin tullessa jaksa montaa tuntia hellan edessä sählätä ja tässähän ei sen kauempaa mene kuin pastan keittämisessäkään. Ai niin, tämäkin idioottivarma ruoka saattaa mennä niin sanotusti reisille, jos pastaa keittää liian kauan. Älkää helvetti soikoon keittäkö sitä pastaa liian kauan!”

Megan tuomio:
”Pastaruuilla on syynsä, miksi ne alkavat olla peruseinestä hektisessä nyky-yhteiskunnassa. Onneksi niissäkin on sentään variaatiota, mikäli vain mielikuvitusta riittää. Jo pelkkiä pastoja on lukuisia erilaisia eikä kastikkeen sisällönkään tarvitse olla aina sitä samaa kinkkua.
Saatanan savulohipasta on pikantti ja todellakin äärimmäisen nopea ruoka, jonka tekee erikoiseksi juuri kylmäsavulohen aromi ja sen korostaminen sitruunanmehulla ja kapriksilla. Ranskankerma ja erilaiset sipulithan kuuluvat tässä ruokalajissa perusaineksiin aivan kuten Parmesan-juustokin. Ammattilaisten al dente –termim korostaminen pastanlaiton yhteydessä ei ole pelkkää snobbailua, vaan syytä opetella ja ottaa käyttöön myös jokaisen kotikokin.”


ROSENBERGIN LAITTAESSA RUOKAA SOI:
Deathspell Omega : The Shrine of Mad Laughter –kappale (2007)
”Tämän biisin aikana ehtii tehdä ruuan ja melkein alkaa syömäänkin, ja toiseksi, tämän levyn pitäisi soida taukoamatta joka kodissa koko ajan.”

Julkaistu Inferno #51/2007

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti