1.6.2008

Raavahan annos

Mafian jäseniä ja pohjalaisia miehiä yhdistää Omerta eli vaikenemisen laki. Turhia ei lörpötellä ja ruoka suussa ei puhuta, tämän tietää myös Spiritus Mortis kitaristi Jussi Maijala.

Raavahan annos

250 g possun ulkofileetä per syöjä
riittävästi voita
mustapippuria
valkosipulia
pari perunaa per syöjä
oliiviöljyä
paprikaa
mustapippuria
valkosipulia


1. Leikkaa peukalon paksuisia pihvejä ulkofileepalasta, ei mistään valmiiksi kuivaksi nuijitusta ohuen ohuista leikkeistä tai vetisistä ja huonosti maustetuista valmiiksi marinoiduista pihveistä.
2. Pehmennä pihvit hellästi, älä hakkaa niin että nesteet lentävät.
3. Laita paistinpannu lämpiämään. Muista että vaikka voi on hyvää, niin puhe "500 g annospakkaus on kätevä paistamiseen" on lievää liioittelua. Laita pihvit pannulle vasta kun se on riittävän kuuma ja paista noin kaksi minuuttia per puoli. Mausteet laitetaan pintaan vasta kun pihvi on paistettu.
4. Venepottuja varten halkaistaan isoja, soikeita ja mahdollisimman litteitä perunoita (eivät mene paistaessa nurin) ja sivellään pintaan oliiviöljyä, paprikaa, pippuria ja valkosipulia seoksena. Paistetaan uunissa n 200 asteessa niin kauan, että perunoiden pinta on ruskea (lopussa voi nostaa lämmön 250 asteeseen, jotta pintaan tulee sopiva väri).
Kastike voi olla suoraan sekoitettuna 200 gramman Valion fraichemix pepper&paprika. Kylmänä sopivan erilainen ja vaihteleva, kun muut ainekset ovat lämpimiä. Annoksen lisukkeena voi tarpeen mukaan käyttää niitä maassa kasvavia tavaroita, niitä mitä ne nyt on, vihanneksia!

Jussin oma luonnehdinta:
”Aika traditionaalinen versio pohojalaasen heavy-yhtyeen ruoasta. Syödään syvän hiljaisuuden vallitessa, jotta voi keskittyä syömiseen eikä muut pääse osingolle.”

Megan tuomio:
”Taidoltaankin vajavaisten kokkien on helppo aloittaa perehtyminen lihallisiin iloihin tästä reseptistä, sillä se esittelee hyvin konkreettisesti lihan valmistuksen perusteet: lihan ottaminen jääkaapista lämpiämään vähintään puoli tuntia ennen kokkaamisen aloittamista, leikkaaminen poikkisyin, nuijiminen ns. Rocky Balboa –metodilla eli nyrkein tai nuijan tasaisella päällä (ei piikikkäällä) sekä paistaminen voissa kuumalla valurautapannulla muttei liian kauan.
Raavahan annos ei turhia kikkaile ja leiki eksoottisilla maustemakumatkoilla suomalaiskansallisen keittiön ulkopuolelle. Tuore valkosipuli kruunaa lihan ja kylmä fraichemix tarjoaa sille mukavan pehmentävää vastapainoa. Jos kokonaisuuteen haluaa lisää potkua, kannattaa perunoiden mausteseokseen lisätä vaikka soijaa ja chilipippuria. Lihan kanssa ei kannata alkaa ylimääräisillä mausteilla kikkailemaan.”


JUSSIN KOKATESSA SOI:
Rainbow : Straight Between the Eyes (1982)
”Raavahan annoksen syömiseen tulee keskittyä sen verran tarkasti, ettei kannata kovin mieltä harhauttavaa tai ilmarumpuja soittamaan pakottavaa musiikkia kuten Iron Maiden tai Black Sabbath kuunnella. Taustamusiikiksi sopii siis ennemminkin kevyen pirskahteleva 80-luvun hard rock.” 


Julkaistu Inferno #57/2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti