2.11.2021

Torture-tofu kiirastuli-kvinoalla

 Resepti julkaistu Infernossa 5/2021.

Hardcore-yhtye Hero Dishonestin repertuaariin kuuluu mm. kappaleet Ihmisvihaa ja ketsuppia sekä Sillä sipuli, mutta näitä kumpaakaan ei löydy kitaristinsa Mikon salaatista. Oman elämänsä Master Chefin suoritus on taltioitu myös Pettynyt-videolle.

Ainekset:
2 dl kvinoaa
noin 3,5 dl vettä
ripaus suolaa
1 pieni parsakaali
250 g kiinteää tofua

1. Huuhtele kvinoa hyvin kuumalla vedellä ja keitä paketin ohjeiden mukaan suolalla maustetussa vedessä n. 15-20 minuuttia.
2. Irrota parsakaalin kukinnot ja höyrytä tai keitä n. 4-5 minuuttia, jolloin ne ovat vielä napakoita ja tummanvihreitä.
3. Viipaloi tofu ja kuivaa siivuja talouspaperilla painelemalla. Paista tofua pannulla tilkassa öljyä, kunnes se saa hiukan väriä ja rapean pinnan.

kastike:
2 rkl soijakastiketta
2 rkl kylmäpuristettua öljyä
2 rkl raastettua inkivääriä
1 tl seesamöljyä
2 tl jauhettua korianteria
2 rkl sitruunamehua

1. Sekoita kastikeainekset keskenään, kuutioi paistettu tofu ja lisää kastikkeeseen. Anna maustua noin 15 minuuttia. Pikkasen parempi soijakastike kuten vaikka Urtekramin luomu Shoyu nostaa tämän nextille levelille.
2. Sekoita kaikki aineosat keskenään ja tarjoile sellaisenaan tai muun aterian lisukkeena.

Mikon luonnehdinta:
”Käymme vaimon ja joskus koko perheen kanssa työväenopiston ruokakursseilla ja tämä resepti tarttui mukaan syksyllä 2020 makrobioottisen kasvisruoan kurssilla. Tykkään tukevista salaateista, joissa on esimerkiksi papuja, linssejä, marinoitua kaalia, siemeniä jne. Ja vegaanina protskut tulevat juuri näistä.
Meillä ruokaan panostetaan kotona ja päävastuu kokkailusta onkin meikäläisellä. Monesti tulee tehtyä ihan perussapuskaa kuten pastakastikkeita soijarouheesta tai linsseistä, mutta tulisemmat ruoat ovat valitettavasti olleet harvinaisempia lasten takia. Nyt kevättalvella opiskeltiin etänä työväenopiston kasvis-thai-ruokakurssilla ja opinkin vihdoin tekemään lemppariani eli vihreän curryn tuoreista aineista.”

Megan tuomio:
”Tässäpä ruokalaji, jota kohtaan oli aluksi mietoja ennakkoluuloja eikä annos nyt varsinaisesti kovinkaan herkulliselta myöskään näyttänyt. Mutta niin vain heti ensimmäisestä haarukallisesta lähtien huomasin olevani väärässä ja kerrankin jopa tofuun oli saatu sekä jonkinlaista makua että suutuntumaa sen tavallisen pyyhekumiolemuksen sijasta.
Ja jos tätä pelkästään lapioimalla ei nyt nälkä ihan lähdekään, niin sitten se siirtyy vähän tuonnemmaksi. Sopivia kavereita löytyy lautaselle hyvinkin helposti myös sekasyöjille.”

Mikon kokatessa soi:
Alice Coltrane - Lord of Lords (1972)
”Kuuntelen keittiössä häärätessäni yleensä jotain "henkevää" musiikkia kuten klasaria, free jazzia tai vaikka ikivanhaa dubia. Tällä kertaa kokkailumusaksi valikoitui suosikkini Alice Coltranen kosmisen free jazzin klassikko.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti