2.11.2005

Swallow the Ham

Pastoja on perinteisesti pidetty tyttöjen eväinä, mutta oikein valmistetun kunnon setin edessä raavaskin mies herkistyy lähes itkun partaalle. Swallow The Sunin solisti Mikko Kotamäki osaa laulunsa lisäksi yhdistellä rujoutta ja herkistelyä myös ruuanlaitossa. Swallow The Ham -pasta saa kuolan valumaan suupielestä kuten Homer Simpsonilla.

Swallow The Ham (kolmelle hengelle)

3-4 salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
500 g ylikypsää palvikinkkua
170 g aurajuustoa
2 prk ranskankermaa
500 g tuorepastaa
oliiviöljyä
mausteet: musta-, rose-, viher- tai valkopippurisekoitusta
n. 1 dl tuoretta persiljaa oman maun mukaan.

1. Kuullota hienonnetut salottisipulit ja valkosipulit reilussa oliiviöljyssä.
2. Lisää pieneksi kuutioitu kinkku, murennettu aurajuusto sekä ranskankerma. Anna hautua niin, että aurajuusto sulaa joukkoon, mutta älä kuitenkaan kiehauta. Mausta makusi mukaan pippurilla (liikaa on yleensä sopivasti) ja lisää lopuksi hienonnettu persilja.
3. Tarjoile haluamasi pastan kera, jonka olet mielellään keittänyt ohjeen mukaan.

Mikon oma luonnehdinta:
”Helppo ja nopea ruoka, jonka tyhmempikin kaveri osaa varmasti valmistaa. Naisetkin ovat usein aurajuuston perään, eli tätä ruokaa tarjoilemalla on mahdollista iskeä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Pastan kyytipoikana maistuu perinteisesti punaviini, mutta tämän voi hyvin korvata myös kahdella tai kahdellatoista kepulla. Suursyömäreitä reseptillä ruokkii helposti kaksi, hoikempia poikia tuplasti enemmän.”

Megan tuomio:
”Pasta á la Kotamäki on herkullinen mutta petollisen täyttävä ruoka, joka vie kielen mennessään. Erityisesti ranskankerman pikantti aromi hyväilee ja yhtyy suussa palvikinkun pehmeään makuun. Eksoottisempaa partneria halutessa voi kokeilla myös erilaisia savukinkkuja, mutta perinteisestä ruokakermasta on syytä pysytellä erossa sen liiallisen läpäisykyvyn takia. Arkisempaa versiota hakiessa salottisipulit voi aivan hyvin korvata perinteisellä keltasipulilla ja tuorepastan tavallisella pastalla. Tuorepastan ylivoimaisuus näkyy kuitenkin erityisesti sen erittäin lyhyessä keittoajassa ja mehukkaassa maussa, haittapuolena voidaan pitää korkeahkoa hintaa sekä huonoa säilyvyyttä.”

SYÖDESSÄ SOI:
Martti Servo ja Napander – Avatkaa ovi! (2002)
”Välispiikeistä on hankala laittaa paremmaksi, ja erityisesti kolmas kappale Hyvältä näyttää sopii kuvaamaan annoksen ulkonäköä.”

Julkaistu Inferno #31/2005

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti