1.5.2006

Mynnin Karjalan mummun läskisoossi ja sipuli-pottumuussi

Vaikka vanhan kansan perusruoka, läskisoossi, meinasikin kadota suomalaisesta ruokapöydästä globalisoitumisen myötä, on siitä viime vuosina tullut gourmet-ravintoloiden menuissa nähty herrojen herkku. Ammatikseen kokkaava Mynni Luukkainen saa läskisoossista energiaa musisoimiseen niin Obscurantissa, Sotajumalassa kuin Hornassakin.

Mynnin Karjalan-mummun läskisoossi (2-4 hengelle)

n. 500g possun kylkisiivua
1 sipuli
n. 25 g voita (ei margariinia)
n. 2 rkl vehnäjauhoja
1,5 dl lihalientä
1,5 dl vettä
1 rkl öljyä paistamiseen
suolaa & mustapippuria
1. Leikkaa läski ohueksi siivuksi, freesaa sipuli ja ruskista possu öljy-voi-seoksessa pippurin kera.
2. Lisää jauhot ja kypsennä niitä parisen minuuttia. Älä polta jauhoja, koska muuten soossi menee munilleen.
3. Lisää lihaliemi ja vesi. Sekoita kastike tasaiseksi.
4. Hauduta kastiketta noin varttitunnin ajan, jotta liha on mukavan mureaa. Lisää tarvittaessa nestettä, ettei kastike kuivu kasaan.
5. Tarkista maku. Lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

Sipuli-pottumuussi:
1 kg perunoita (jauhoinen lajike esim. Rosamunda)
1 sipuli
50–100 g voita, maun mukaan (ei margariinia)
1,5 dl punaista maitoa
suolaa & valkopippuria
1. Kuori perunat ja pilko pienemmiksi, jotta kypsyminen käy nopeammin. Lisää suolaa keitinveteen. Kun perunat ovat kypsiä, kaada kaikki vesi pois.
2. Soseuta perunat sähkövatkaimella. Älä käytä sauvasekoitinta, ettei muussista tule liisteritaikinaa.
3. Lisää maito, voi, suola ja pippuri.
4. Lisää sipulihake ja tarkista maku. Lisää suolaa tai pippuria tarvittaessa.

Mynnin oma luonnehdinta:
”Läskisoossi on melko vaivaton ruoka valmistaa ja hintakaan ei nouse pilviin. Raaka-aineet ovat pääosin perustarvikkeita, joita löytyy yleensä joka ruokakaapista. Siitäkin huolimatta, että läskisoossi on aivan mahtava ruoka, ei sitä välttämättä kannata tarjota ensitapaamisella kauniimmalle osapuolelle, ellei ole täysin varma hänen ruokavaliostaan. HUOMIO! tämä ruoka EI onnistu soijarouheella! Hyvän ruoan nauttimiseen tarvitaan aina myös asiaankuuluva juomapuoli. Tässä tapauksessa voin suositella oman maun mukaan joko jääkylmää maitoa tai kylmää olutta. Mikäli haluaa suorittaa aterioimisen pitkän kaavan mukaan, on mukaan syytä lisätä alku-, väli- ja ruokaryyppy. Tähän tarkoitukseen sopii mainiosti pakkaskossu, joka on mainion neutraali, koko kansan suupieliä myötäilevä juoma.”

Megan tuomio:
”Kahden yksinkertaisen makuelämyksen, muussin ja soossin, yhdistyessä suussa tulee oma lapsuus ja mummo mieleen. Läskisoossi on mainettaan ja nimeään huomattavasti maistuvaisempaa ja todellista vanhan liiton arkiruokien aatelia. Sipuli ja valkopippuri saavat tutusta ja turvallisesta muussista irti kokonaan uuden ulottuvuuden, eikä soossikaan kaipaa suolan ja mustapippurin lisäksi muita nykymaailman maustekotkotuksia. Nykyisen pikaruokasukupolven olisi hyvä tutustua näihin vanhoihin mutta yhä toimiviin perusarvoihin myös kokkauksen ihmeellisessä maailmassa.”

RUOKAA LAITTAESSA SOI
Eläkeläiset – Sekoilun ytimessä (2003)
”Dvd tarjoaa laajan sisältönsä ansiosta viihdykettä silmille ja korville koko kokkausoperaation ajaksi ja myös jälkipuintiin. Ruoan sulatukseen sopii mainiosti edellä mainitulta tallenteelta löytyvä viinaviesti.”

Julkaistu Inferno #36/2006

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti