1.2.2008

Juustoiset lihatortut potakkamuusilla

Aina kun pakkopaitaan mielellään sonnustautuva Scorngrainin B.B. Enema ei etsi pyöreän pehmustetun huoneen nurkkia, hän häärää keittiössä. Kädessä pysyy yhtä hyvin niin mikki kuin kokkiveitsi, eikä tortun vääntäminenkään näytä tuottavan ongelmaa. Lihasta totta kai.

Juustoiset lihatortut potakkamuusilla

400 g jauhelihaa
½ dl korppujauhoja
2 kananmunaa
iso sipuli
kaksi valkosipulinkynttä
1 pkt Creme Bonjour Taco-tuorejuustoa
1 pkt Cheddar-juustoa viipaleina
paprikajauhetta
cayenne-pippuria
pippuria
aromisuolaa
Juomaksi kuivaa punaviiniä, joka tulee maistella valmistuksen yhteydessä pois. Kaikki chileläiset viinit siinä kuuden euron tienoilla soveltuvat vallan mainiosti.

1. Laita korppujauhot sekä tilkka vettä kulhoon ja anna imeytyä hetkisen. Lisää jauheliha, pilkotut sipulit sekä kananmunat. Mausta pippurilla, aromisuolalla ja paprikajauheella. Cayenne-pippurin kanssa kannattaa olla varovainen. Parhaaseen tulokseen pääsee maistamalla, pieni jälkipoltto takaa juuri oikean tulisuuden. Sekoita ainekset hyvin.
2. Leikkaa leivinpaperista noin 13x23cm suikale ja kostuta sen pinta vedellä. Levitä paperille ohut kerros taikinaa niin, että joka reunasta saa somilla kiinni. Lisää pinnalle taco-tuorejuustonokareita sekä suikaloituja Cheddar-viipaleita niin, että täytettä on tasaisesti koko alueella. Reunoille kannattaa kuitenkin jättää tilaa.
3. Ota leivinpaperin reunasta kiinni ja rullaa taikinasta torttu niin, että lopulta käteesi jää vain leivinpaperi. Kostuta käsiä vedellä ja muotoile tortusta kämmenien välissä sikarimainen patukka.  Tortun rullaaminen voi olla alussa hankalaa, mutta käsin viimeistelemällä päästään monasti hyvään lopputulokseen. Tässä vaiheessa viiniä on kulunut noin kolmannes pullon sisällöstä.
4. Nosta tortut pellille ja laita 200 asteiseen uuniin. 400 gramman jauhelihasta saa kymmenenkunta torttua, vaikka koolla ei sinällään olekaan väliä.
Hetken paistuttuaan huomaat kuinka tortut alkavat ikään kuin oksentaa juustoa ulos. Tämä ei ole vaarallista ja tavallaan kuuluukin asiaan. Tortun kerrosmainen rakenne takaa, että maut jäävät varmasti pökäleen sisälle. Tortuista irtoaa uunissa paljon juustoista rasvaa ja loppuvaiheessa voi halutessaan nostaa patukat pelliltä ja vaihtaa leivinpaperin.
5. Lihatorttujen kypsyessä hiljalleen uunissa rapeiksi n. 45-60 minuuttia on hyvää aikaa maistella hankkimaasi viiniä ja valmistaa perinteinen perunamuusi. Laita muutama porkkana kiehumaan perunoitten sekaan, sillä ne antavat muusiin paitsi väriä myös erinomaisen maun. Kastikkeeksi sopii reilunkokoinen voinappi.

B. B. Eneman oma luonnehdinta:
”Resepti on kulkenut suvussani aina niistä päivistä asti, jolloin esi-isäni valmistivat krapularuokaa tsaareille. Sen muunneltavuus, maku sekä rasvan ja suolan tarkka tasapaino sai aikoinaan jopa Iivana Julman armahtamaan huorinteosta neljännen vaimonsa Anna Koltovskajan kanssa epäilemänsä hovikokin. ”Ennen maha täynnä kuin pallit tyhjänä” - hän tapasikin sanoa.
Itse olen soveltanut täytteitä käyttämällä esimerkiksi homejuustoa, mutta juuri Cheddar ja Taco-tuorejuusto sopivat parhaiten yhteen. Tortut ovat erinomaisia myös kylmänä tai uudelleen lämmitettyinä, joten suuremmankin annoksen voi helposti säilöä seuraavan aamun suolaisen nälkään.”


Megan tuomio:
”Löytyipä jälleen mielenkiintoinen resepti tuomaan maukkaan ja erilaisen vaihtoehdon varsin arkisille lihapullille tai lihamurekkeelle. Kääretorttuja tehneille lihatorttujen rullaaminen ei pitäisi tuottaa vaikeuksia, muttei sen pitäisi ensikertalaisillekaan ylipääsemättömän vaikeaa olla. Tärkeintähän ei ole ulkonäkö, vaan maku ja se että maha taatusti täyttyy!
Lihatorttujen juustoista sisusta on muka makustella suussa ja se tuokin muuten varsin tylsänmakuiseen jauhelihaan tarvittavaa aromia ja pehmeää säväystä. Kun tuorejuustojakin on runsas valikoima, löytyy testattavia makuvariaatioita pitkäksi ajaksi. Potakkamuusihan ei koskaan petä syöjäänsä ja jos tähän jaksaa valmistaa vielä vaikkapa Béarnaise-kastikkeen kaveriksi edes pussista, voi perussuomalainenkin kotikokki haistattaa Gordon Ramseylla pitkät.”


B. B. ENEMAN KOKATESSA SOI
Torture Killer :  Swarm! (2006)
”Sopii erinomaisesti taustamusiikiksi käsiteltäessä raakaa lihaa. Punkkupullon huvetessa alkaa pää väkisinkin nykiä.”

Julkaistu Inferno #53/2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti