1.3.2008

Megafetabrainbomber & yrttiperunat

Ei tullut Blake-mies Sami Hassisesta laillistettua rokkikokkia, kun kokkausalanopinnot jäivät aikoinaan kesken. Rakkaus lihaan ja ruuanlaittotaito kuitenkin jäivät rokkihommien käytännön opintojen jatkuessa yhä edelleen.

Yrttiperunat

kuutisen normikokoista perunaa
oliiviöljyä
valkosipulia
rosmariinia
suolaa
mustapippuria

Megafetabrainbomber aka fetalla täytetty lehtipihvi 

naudan ulkofileestä
n. 200 g klimppi naudan ulkofileetä
kymmenisen siivua pepperoni-makkaraa
pieni sipuli
pieni paprika
50-100 g fetaa
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta


Yrttiperunat
1. Koska potuissa menee enemmän aikaa, kannattaa aloittaa niiden valmistus ensimmäisenä. Kuori perunat ja viipaloi ne lohkoiksi. Jos käytät uusia tai varhaisperunoita, unohda kuoriminen turhana hienosteluna.
2. Kaada perunalohkot uunivuokaan ja roiski oliiviöljyä päälle niin, että kaikki on kiiltävää ja liukasta - tiedätte kyllä. Lisää joukkoon hakatut valkosipulin kynnet ja mausteet ja sekoita hyvin käsillä.
3. Laita satsi 175 asteiseen uuniin n. 30 minuutiksi ja eikun läskin kimppuun.
Megafetabrainbomber aka fetalla täytetty lehtipihvi naudan ulkofileestä
Ruoka on aika suolaista, joten lisukkeena on paikallaan raikas esimerkiksi tomaateista, kurkusta ja salaatista tehty kevennys päällä öljypohjainen kastike. Valitse juomaksi lompakkosi mukaista punkkua. Itse kiskon enimmäkseen halpoja espanjalaisia. Siis viinejä. Täytettä jää varmastikin yli, joten siitä kyhää vielä seuraavana iltana tanakat uunileivät.
1. Ota liha huoneenlämpöön noin puolisen tuntia ennen operaatiota.
2. Silppua sipuli ja paprika pieniksi kuutioiksi ja freesaa ne kevyesti. Silppua myös pepperonit pieniksi kuutioiksi, murskaa feta ja sekoita kaikki ainekset keskenään mössöksi.
3. Hakkaa pihvi puunuijalla esimerkiksi pakastepussin sisällä 2-3 mm paksuksi mahdollisimman tasaisen soikion muotoisesi pihviksi. Käytäthän väkivaltaan sileäpintaista puunuijaa tai muuta Alibin hyväksymää tylppää lyömäasetta. Kuvioidun lihanuijan piikit rikkovat lihassyyt ja maukkaiden lihasnesteiden valuessa paistettaessa pannulle pihvistä tulee helposti kuiva.
3. Täytä pihvin oikea puoli sopivalla määrällä feta-seosta ja käännä vasen puoli oikean päälle niin, että reunat nuolevat toisiaan ja painele ne kiinni mahdollisimman tiiviisti.
4. Kuumenna öljyä paistinpannulla. Paista pihviä kuumalla pannulla öljyssä molemmilta puolilta noin minuutin verran tai hieman enemmän kunnes pinta on kauniin ruskea. Jos olet ahnehtinut täytteen kanssa, tursuaa se epämiellyttävästi ulos paistaessa, mutta toisaalta virhe on ainoastaan visuaalinen. Mausta pihvi suolalla, rouhitulla mustapippurilla ja hippusellisella paprikajauhetta. Ota yrttiperunat ulos uunista, lisää läski kylkeen, kaada punkkua lasiin ja eikun syömään.

Samin oma luonnehdinta:
”Meillä Blakessa tykätään tuhdeista annoksista, niin musiikissa kuin muillakin elämän aloilla. On naurettavaa tehdä yhtään mitään, jos sitä ei tee kerralla kunnolla ja paljon, niin ettei tarvitse tehdä enää uudelleen. Kiireisestä elämänrytmistäni johtuen kotona tulee kokkailtua sen verran vähän, että kun kerrankin jotain tekee, niin sitten tekee sellaista mistä oikeasti diggaa. No, liha on himoni, feta toimii aina kuin yöjunan vessa, valkosipulilla pidän rumat loitolla, yrtit pitävät mielen virkeänä ja oliiviöljy on elämäni liukkis. Näistä aineksista laitan helposti ja nopeasti sellaiset mätöt, että nälkä kokee rigor mortiksen alta aikayksikön. Loppuun tunnustus: meikäläinenhän tykkää nussimisesta, joten alun perin nussin pohjan tähän ruokakokonaisuuteen ravintola Ilveksen keittiöstä. Älkää kertoko niille.”

Megan tuomio:
”Näyttelijä-koomikko Denis Leary on sanonut: Not eating meat is a decision, eating meat is an instinct. Megafetabrainbomberista nauttiminen on todellakin vaistonvaraista toimintaa kuolanerityksen alkaessa jo lihatiskillä raaka-aineiden hankintavaiheessa. Paatuneintakin lihansyöjää tosin hirvittää fiinin lihan hintataso ja EU:n kieltäessä etelä-amerikkalaisen lihan tuonnin, on lompakosta vaarana tulla pelkkä kärpäslätkä.
Samin annos on oiva osoitus siitä, kuinka yksinkertaisilla ideoilla ja hyvillä raaka-aineilla saadaan erittäin maistuvaa vaihtelua ruokapöytään. Vaikka kunnon hyvä liha toimii toki sellaisenaankin, on sisäfiletaskuun tungettu mehukas sipuli-paprika-pepperoni-feta -täyte kerrassaan nerokas idea. Täytettä tuskin jää tähteeksi, sillä vähänkään nälkäinen kokki lappaa sen suuhunsa pihvin paiston aikana. Valkosipuli, yrtit, öljy sekä mausteet riittävät vallan mainosti kavereiksi potuille, mutta kyllä kermavalkosipuliperunatkin taatusti lisukkeeksi sopisivat.”


Samin kokatessa soi:
Black Sabbath : Black Sabbath (1970) & Vol. 4 (1972)
”Näitä levyjä kuunnellessa maut jalostuvat tuhdissa hengessä musiikin mukana.”

Julkaistu Inferno #54/2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti