1.11.2008

S.M. NekroC:n makaaberi lohisoppa

Kalaruokaa vai kalan ruokaa, tätä kysymystä pohtii De Lirium’s Orderin kitaristi S.M. NekroC usein saalista väijyessään. Perkaaminen sujuu kummassakin tapauksessa yhtä hyvin ja siististi.


400 g lohta tai taimenta, mieluiten suoraan järvestä
1 - 1.5 l vettä
8 keskikokoista perunaa
pussillinen keittovihanneksia
1 porkkana
2 sipulia
suolaa
10 pippuria
2 dl ruokakermaa
tuorejuustoa
ruokalusikallinen voita
2 laakerinlehteä
2 kalaliemikuutiota
2 tippaa Pain 100% -habanerokastiketta
tilliä
1. Pilko perunat ja lisää ne kiehuvaan veteen. Lisää pussivihannekset, porkkana, sipulit, laakerinlehdet ja liemikuutiot. Halutessaan liemen voi valmistaa myös kalanperkeistä. 15 minuutin kuluttua lisää kuutioitu lohi.
2. Muutaman minuutin kuluttua lisää kerma, tuorejuusto, suola, pippurit, tilli ja ruokalusikallinen oikeaa voita. Keitä kunnes lohi ja perunat ovat kypsiä.
3. Loppusilauksena pari tippaa Pain 100% -habanerokastiketta. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Ruokajuomaksi valkoviiniä. Keiton kanssa tulee syödä ruisleipää.

S.M. NekroC:n oma luonnehdinta:
”Jalokala ui soppakattilaan. Syksyyn sopii hyvin kesäruokanakin maistuva lohikeitto, joka on helppo valmistaa isommallekin porukalle. Ensihätään kannattaa nauttia alkusnapsi, mieluiten erästä läpinäkyvää juomaa jääkylmänä. Kermainen ja nestemäinen liemi hellii edellisillan juhlien ruoppaamia sisuskaluja. Keiton maussa ovat läsnä luonnon raikkaat aromit. Jälkiruokavaiheeseen tultaessa voi palata takaisin syklin alkuun ja nauttia lisää alkusnapseja. Ja ei aikaakaan kun jo tekee mieli uudestaan lohikeittoa. Tämän keiton yksinkertaisesta täydellisyydestä Gordon "F-Word" Ramsaykin olisi ylpeä.”

Megan tuomio:
”Jälleen kerran turvaudutaan kokkailussa erittäin maittaviin perusarvoihin, joista nykyään turhan monet ovat vieraantuneet. Kalasoppa ja ruisleipä ovat lyömätön kombinaatio, etenkin jos saalis on vielä itse pyydetty ja nälkä ulkoiluretken jäljiltä hirmuinen. Onneksi urbanisoituneille nykyihmisille hyviä kala-apajia löytyy jopa lähikauppojen tuoretiskeiltä tai paremman puutteessa pakaste-altaasta.
Periaatteessa soppaan voi uittaa lähes mitä tahansa kalaa, ja vaikka lohta tai taimenta arvostetaankin yleensä eniten, ei haukea tai ahventa pidä suinkaan halveksua mateesta puhumattakaan. Tuorejuustolla saadaan oiva soundi jo muutenkin maistuvaan keittoruokaan ja makua vaihtelemalla saadaan runsaasti eri variaatioita kyllästymisen välttämiseksi. Kokemattomien on hyvä aloittaa vaikkapa varsin miedosta ruohosipulin makuisesta. Napakka habanerokastike antaa lopullisen nykäisyn makuhermoille lisäpotkua kaipaaville eikä hyppysellinen sitruunapippuriakaan pahaa tee.
Yleisesti ottaen sopathan eivät pidä nälkää pitkään, joten samalla vaivalla kannattaa kokata isompi kattilallinen.”

S.M. NEKROC:N KOKATESSA SOI:
Macabre – Gloom (1989)
”Albert Kala, Fritz Haarmann ja kumppanit featuroimassa oikeasti makaaberin kuuloisella audioäänitteellä.” 

Julkaistu Inferno #61/2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti