1.12.2008

Trumpet Chantrel smörgarit

Yksi edesmenneen isoisäni mielitokaisuista oli, että sienet ovat lehmien ruokaa. Minä ja Leveragessa ja Brother Firetribessä hyvää tuulta laulajan lahjoillaan levittävä Heinon Pekka olemme tästä asiasta vahvasti eri mieltä.


Trumpet Chanterelle smörgarit 

6 dl suppilovahveroita
2 sipulia
4 rkl vehnäjauhoja
3 dl kermaa
pyöräytys riistafondia
1 tl suolaa
snadi puristus makeaa sinappia
1 kasvisliemikuutio
muutama siivu pekonia
tuoretta ruisleipää niin että riittääJuomaksi täyteläistä punkkua tyyliin Tarapaca la Cuesta Cabernet tai Sandels-olutta, mutta sitä nyt pitää olla aina, toimi safkan kanssa tai ei.

Soosi
1. Silppua sienet ja hienonna sipulit. Kuumenna voita paistinpannulla, lisää suppilovahverot ja paista sieniä ja sipulia iisillä lämmöllä niin, että ne näyttävät kuivilta.
2. Rimpase vehnäjauhot hillitysti sekaan ja vatkaa asiat kunnolla sekaisin. Anna olla hetken aikaa ja lisää sitten kerma ja väkivaltaisesti murskattu kasvisliemikuutio.
3. Lisää sekaan rennolla ranneliikkeellä riistafondia, vähän niin kuin heittäisit ässäparin pöytään. Samalla tekniikalla suola ja sinappi messiin.
4. Soosi saa olla tosi täpäkkää, että pysyy smörgarin päällä eli tsekkaa tarvitseeko lisätä kermaa vai ei. Maista soosia ja lisää jotain jos tarve vaatii. Anna muhia muutama minuutti.
Loput
1. Paista toisella levyllä pekonit rapeiksi ja pistä ensimmäiset leivät paahtimeen.
2. Sivele paahdetut leivät iisisti öljyllä ja asettele pekonisiivut päälle. Lusikoi leipien päälle sienisoosia niin paljon kuin suinkin mahdollista.
3. Anna palaa punkun kanssa.

Pekan oma luonnehdinta:
”Suppilovahvero on mun mielestä melkein samalla viivalla kanttarellin kanssa, jos puhutaan lempparisienestä. Löytyykin maastosta paljon helpommin kuin kanttarelli, joka saa poimijan raivon valtaan joka kerta kun kumarrut turhaan haromaan kellastunutta koivun lehteä. Suppilovahverosmörgarit on nasta siinä mielessä, että niiden kanssa ei tarvitse olla välttämättä missään juhlatunnelmissa, vaan toimii parhaiten esim. mökin verannalla nautittuna kun ei oo häsis mihinkään ja syksy näyttää parhaat puolensa kelin suhteen. Silti ilmassa on kuitenkin vähän spessutunnelmaa, kun tulee fiilis että tässähän on vähän tullut kokkailtua. Trumpet Chanterelle smörgari hakkaa normismörgarin 6-0.”

Megan tuomio:
”Talven tullen on aina helppo nauttia edesmenneiden satokausien antimista nappaamalla pakastimesta luonnon antimia. Sieniä on kätevä pakastaa rasioihin valmiiksi sipulin kera paistettuina halutun kokoisina annoksina. Perinteisten kastikkeiden ja keittojen tilalla Trumpet Chanterelle smörgarit ovat mukavaa vaihtelua ja mikäli suppilovahveroita ei löydy, käy leipien raaka-aineeksi toki mitkä tahansa syötäviksi kelpaavat sienet. Viikinkien touhuja eli taisteluraivon nostattamista myrkyllistä punaista kärpässientä syömällä en sen sijaan suosittele.
Kuten useaan kertaan olen aiemmin todennut, kerman ja pekonin kanssa ei ikinä voi mennä vikaan on ruokalaji mikä tahansa. Niin myös nytkin ja sienisoosin alla lepäävä pekoni toimii oivana lisämausteena. Pekonista pannulla irtoavaa rasvaa voi myös hyvin käyttää leipien voiteluun. Suolaa ei välttämättä kannata kastikkeeseen enää lisätä, sillä sitä on riittävästi kasvisliemikuutiossa ja fondissa.
Pekan reseptin mukaiset voileivät ovat näennäisesti astetta fiinimpi ja modernimpi versio 80-luvulla tutuiksi tulleille juustolla kuorrutetuille lämpimille leiville, mutta ovat silti helppoja ja nopeita valmistaa. Kotimaista luomuruokaa parhaimmillaan.”

PEKAN KOKATESSA SOI:
Boz Scaggs - Silk Degrees (1976)
”70-luvun soft-rockin letkeää parhaimmistoa vinyyliltä: Boz Scaggsin Silk Degrees ja erityisesti Lido Shuffle -biisi. Kertsiä voi laulaa helposti messissä kokkaillessa, kun siinä on ”wooo-ooo-u-woo-oo-oo”. Ei mene fiilis tosta lungimmaks.”

Julkaistu Inferno #62/2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti