1.6.2009

Kreivin tulinen thai-currykana

Usean ruokalajin valmistuksessa ajoitus on kaiken A ja O. Alamaailman Vasaroiden verraton pillimestari Jarno ”Stakula” Sarkula osaa valmistaa kaiken kreivin aikaan, niin ruokaa kuin musiikkiakin.

Kreivin tulinen thai-currykana

400 g broilerin fileesuikaleita
250 ml kookosmaitoa
1 prk ananasviipaleita
1 punainen sipuli
Keltaista currytahnaa
Chiliä
Kala- tai soijakastiketta Ruokajuomaksi portviiniä ruuanlaiton ajan, esim. Taylor's 10 year old tawny, max 3 lasia, ettei lähde "from lapanen". Ruuan kanssa valkoviiniä, mieluusti hieman iäkkäämpi Riesling tai paksumpi Gewurstraminer Ranskasta tai Saksasta.

1. Laita hieman rypsi- tai auringonkukkaöljyä pannulle ja paahda kevyesti reilu ruokalusikallinen keltaista currytahnaa, mutta älä päästä kuitenkaan paistumaan ettei tahnasta tule kitkerää.
2. Kaada joukkoon hyvälaatuinen, täysirasvainen kookosmaito, sekoita tahnan kanssa tasaiseksi ja lisää chiliä oman maun mukaan ja pilkottu sipuli. Käytä omaa harkintaa tai mausta kreivin tapaan fiiliksellä ja vietä loppupäivä lohikäärmeenä.
3. Viskaa perään hunajamarinoidut broilerin fileesuikaleet ja hieman kalakastiketta tai soijaa. Voit aivan hyvin käyttää myös maustamattomia kanasuikaleita, mutta tässä ruuassa hunajamarinadi on itse asiassa pelkäksi eduksi, makeuttaen kastiketta entisestään, pehmeyttäen lihaa ja sitoen rasvaa lihan sisään.
4. Pilko vielä ananasviipaleet pieniksi paloiksi ja heitä sekaan. Voit myös käyttää valmiiksi pilkottuja ananaspaloja, mutta niillä on taipumus olla liian kookkaita.
Poikkeuksena moniin muihin thai-ruokiin, tässä otetaan hieman lisämakua haudutuksen kautta, mieluusti jopa tunnin verran jos aikaa löytyy. Sekoita aina välillä, tarkista suolaisuus ja tulisuus.

Siirtomaariistäjän salaatti

1 keltainen paprika
1 päärynä
1 banaani
1 avocado
Reipas terttu vihreitä rypäleitä (siemenettomiä)


1. Pilko paprika kahtia ja pese vasta sitten, tulee puhdasta kaikilta puolilta. Pidä huoli, että valkoiset hunnut paprikan sisältä päätyvät rotille samalla kierroksella. Leikkaa puolikkaat kahtia keskeltä ja ala pilkkomaan pitkittäisiä viipaleita, joissa on ikään kuin "sarvi" toisessa päässä.
2. Siirry seuraavaksi avokaadoon. Kuoren pitäisi irrota melkeinpä itsestään, muuten hedelmä on liian raaka. Pilko jälleen kerran ohuita, puolikuun muotoisia siivuja, mutta älä niin ohuita että ne hajoavat käsiin.
3. Kuori päärynä, leikkaa siitä keskiosa pois ja leikkaa hieman peukalonkynttä suurempia paloja, noin millin paksuisia. Tapa pannaani pitkittäin puoliksi ja pilko rauhallisesti puolikuisia paloja, samaan paksuuteen kuin päärynäkin. Leikkaa lopuksi vihreät rypäleet pitkittäin puoliksi. Oloaan portviinillä korjaillut kokki saattaa syödessään helposti koheltaa kokonaisen rypäleen neitosen kaula-aukosta sisään, sen verta liukkaita ovat.

Tarjoile koko komeus leveille lautasille, mutta älä sekoita kastiketta ja salaattia keskenään. Mikäli haluat esittää etnisesti valveutunutta, lado risut viereen haarukoiden sijaan ja asenna rivi pyyhkeitä kaveriksi.

Kreivin oma luonnehdinta:
Tämä äärimmäisen huikea etninen ateria ruoka on helppo ja äkäinen valmistaa. Siinä yhdistyvät etniset tuoksut, värikäs ilme ja yllättävät maut. Onnistumisprosentti hipoo sataa riippumatta kokin taidoista, kunnosta tai mielentilasta. Eipä!
Kuten varmasti huomasit, tämä annos ei sisältänyt ollenkaan riisiä, soveltuen siten hyvin hiilaritasapainostaan huolehtiville juopoille. Huomaa, että itämaisissa safkakulttuureissa, toisin kuin Suomen etnisissä ravintoloissa, riisi ei automaattisesti kuulu annokseen. Miksi syödä riisiä, jos voi syödä pelkkiä herkkuja?
Optimaalisiin ruokailuolosuhteisiin kuuluu lievä kohmelo, mutta aktiivinen sellainen. Samoin mahdollisuus lepytellä neitosta edellisen illan riekkumisista helpolla yllätysaterialla, joka tuoksuu varmasti paremmalle kuin sinä itse. Kerää lisäpisteitä nöyrällä asenteella, siistillä keittiöllä ja kynttilällä. Jos irmaa ei kuitenkaan ala kuulumaan, lado reipas huikka viiniä keulaan, sotke koko siivo isoon kulhoon ja siirry katsomaan huonoa scifiä sohvalle. Ota portviinin loppu mukaan jälkiruuaksi. ”

Megan tuomio:
"Pakko se on uskoa, kookosmaidollekin löytyy ruuanlaitossa käyttöä ja hyvinhän se yhdessä pitkän haudutusajan kanssa tulisuutta pehmentää, joten currytahnan ja chilin käytössä ei kannata aristella. Pirteä hedelmäinen salaatti on myös oikein hyvä kaveri napakalle kastikkeelle ja onpahan Kreivi Stakula täysin oikeassa riisin tarpeettomuudessakin tässä yhteydessä. Selkeästi mainio mies!"

KREIVIN KOKATESSA SOI:
"Astrud Gilberto, Max Raabe tai rekkakantri"

Julkaistu Inferno #67/2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti